impress
×
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.
Shopping cart
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ - Καλαμάτα

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ολοκληρωμένης διαχείρισης

Φυσικός χυμός ελαιοκάρπου

 Οι εξελίξεις σε όλη την υφήλιο που αφορούν στην κατανάλωση τροφίμων έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας.Η τροφική αλυσίδα έχει μεταλλαχτεί και από δύο σταθμούς που περιείχε λίγο παλιότερα, παραγωγός με απευθείας σχέση με τον καταναλωτή, επηρεάζεται πια από τουλάχιστον έξι ενεργούς παράγοντες, παραγωγός, σύμβουλος εισροών, έμπορος, μεταποιητής - τυποποιητής, αλυσίδες διακίνησης και καταναλωτής. Ο κάθε κρίκος της αλυσίδας πια εξελίσσεται και όλοι μαζί στηριζόμενοι στην ανάπτυξη των media, των ελεγκτικών μεθόδων αλλά και της έρευνας των κινδύνων από τα τρόφιμα επηρεάζουν τον τελικό καταναλωτή δημιουργώντας του ένα νέο μοντέλο που χαρακτηρίζεται από συστηματικότερη ενημέρωση, περισσότερες απαιτήσεις σε ποικιλία και ποιότητα και προβληματισμό για την ασφάλεια και το περιβάλλον. Αν προσθέσουμε στα παραπάνω και τον αδυσώπητο ανταγωνισμό που ακολούθησε την απελευθέρωση των αγορών αλλά και τις εξελίξεις στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο σεβασμός και η βελτίωση του περιβάλλοντος και η πιστοποιημένη ποιότητα καθίστανται μονόδρομος. 

 

Σήμερα η δημοτική ενότητα Γαργαλιάνων του δήμου Τριφυλίας  εκτός από τους Γαργαλιάνους περιέχει και τα χωριά Μουζάκι, Πύργο, Φλόκα, Μάραθο, Βάλτα, Λεύκη.  
Ο ελαιοφόρος κάμπος των Γαργαλιάνων, κομμάτι της Μεσσηνιακής γης, ξεκινά από τις παρυφές του λόφου της πόλης και απλώνεται ως την άκρη που η θάλασσα του Ιονίου αγγίζει τη στεριά.

Ένας χώρος που δικαιωματικά, εδώ και χρόνια όπως το αφηγείται η ιστορία, ανήκει στις χαρακτηρισμένες περιοχές της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου όπου φαίνεται να φύεται το αυτοφυές δένδρο της ελιάς με πρόγονο της τη γνωστή ποικιλία αγριελιάς (olea chrysophylla) όπως υποστηρίζεται. Οι ιστορικές αναφορές, ως προς τη ελαιοκαλλιέργεια, τοποθετούν την εμφάνιση της στο χρονικό ορίζοντα της ύστερης Χαλκοκρατίας, δηλαδή στην ανακτορική κοινωνία της Νεστορικής Πύλου όπου και η περιοχή μας ανήκε στη βασιλική επικράτεια. Στο πέρασμα του χρόνου παρατηρήθηκαν, στην περιοχή μας εποχές άνθισης αλλά και καταστροφής εκτάσεων με ελαιόδεντρα, είτε για την παραγωγή βρώσιμων ελιών είτε για την παραγωγή επαιόλαδου. Πρώτος κατέγραψε ποσοτικά ο Καποδίστριας τις επιδόσεις μας στην αγροτική εκμετάλευση του κάμπου των Γαργαλιάνων:

'Στην αυγή του 20ου αιώνα ο πληθυσμός της πόλης των Γαργαλιάνων υπολογίζεται σε 9 χιλιάδες Είναι κατά το πλείστον γεωργικός απασχολούμενος με την καλλιέργεια ελαιών και σταφιδαμπέλου..αι καλλιεργούμεναι εκτάσεις και τα παραγώμενα προϊόντα είναι κατά μέσον όρον: ...

Ελαιόδενδρα: 130.000 στρεμματα με 6.000 δέντρα και παραγωγή 500.000 οκάδες ελαίου και 50.000 οκάδες βρώσιμων ελαίων κατά τα έτη της εσοδείας. Συνεπώς ο τόπος δύναται να θεωρηθεί εύπορος. Τα δε γεωργικά προϊόντα εκλεκτής ποιότητος οφειλόμενα ότι το έδαφος είναι ξηρόν και λεπτόγεον, οι μεν καλλιεργητές φιλόπονοι'

Ελαιόδενδρο, ελαιόκαρπος, έλαιο λέξεις των πινακίδων της Γραμμικής Β γραφής συλλειτουργούν με τον τόπο τη γλώσσα, θρησκεία, οικονομία, τεχνολογία και δένονται σφιχτά όπως οι ρίζες της ελιάς στο έδαφός της, κόντρα στη διάβρωση.

Σήμερα καλλιεργούνται 1.400.000 ελαιόδενδρα ποικιλίας Κορωνέικη σε έκταση 70.000 στρεμ. περίπου. Το 70% περίπου των ελαιοπεριβόλων είναι αρδευόμενα, ενώ αρκετά ελαιόδενδρα στον κάμπο των Γαργαλιάνων είναι αιωνόβια

Ένα ανήσυχο κομμάτι του παραπάνω δυναμικού, 102 συνειδητοποιημένοι παραγωγοί ιδρυτικά μέλη, του Αγροτικού Συν/σμού "ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ" με τον διακριτικό τίτλο "ΕΛΑΙΩΝΑΣ" ξεκίνησε μια νέα προσπάθεια Το 2005 οι παραγωγοί του Συνεταιρισμού μας καλλιεργούσαν περισσότερα από 3700 στρέμματα με 76000 ελαιόδενδρα. Μετά από τα πρώτα αποτελέσματα, η ιδέα μας άρχισε να αποκτά μεγαλύτερη δυναμική κι έτσι καταλήξαμε σήμερα με 205 μέλη παραγωγούς που καλλιεργούν περισσότερα από 5000 στρέμματα με 103000 ελαιόδενδρα. Η δυναμικότητα παραγωγής των μελών μας πια έχει φτάσει στους 700 με 1000 τόνους extra παρθένο ελαιόλαδο .

 

Συνεργάτες

  • Εργαστήρια AG.EN.T  Διευθυντής Πέτρος Πασχάλης  Τηλ. 210 7473971
  • Αγροτικό Ινστιτούτο Καλαμάτας-Β ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ Α ΚΩΤΣΙΡΑΣ ΟΕ τηλ 2721069888
  • Technocan S.A.  Βιομηχανία Λευκοσίδηρου  Τηλ. 210 5550710
  • MG PACK Βιομηχανία ειδών συσκευασίας   Τηλ. 210 2383756
  • SAKIS PACK Χαρτοκιβώτια  Τηλ. 210 2471837

Σύμβουλοι

  • Διεύθυνση Αγρ/κής Οικ/μίας και Κτην/κής Τριφυλίας – Διευθ/ντής Παρασκευόπουλος Αντώνης Τηλ. 2761023320
  • Q-CERT ΕΠΕ Εταιρεία Πιστοποίησης  Γεν.διευθ. Καρανίκας Λάζαρος  Τηλ. 2310 443041
  • ArteFakt  GmbH Υπεύθυνος Conrad Bolicke

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Από την εκκίνηση κιόλας της προσπάθειας μας εμφανίζεται ο κύριος σκοπός μας, φιλόδοξα ονομάσαμε το νέο Αγροτικό Συνεταιρισμό 'Πιστοποιημένα Αγροτικά Προϊόντα Γαργαλιάνων υποδηλώνοντας την απόλυτη προσήλωση  μας στην εφαρμογή Συστημάτων Ποιότητας και στην Παραγωγή και Διαχείριση προϊόντων Πιστοποιημένης Ποιότητας. Η προστασία της υγείας των Αγροτών Μελών μας, η ασφάλεια των καταναλωτών αλλά και η προστασία και βελτίωση του Περιβάλλοντος προωθούνται μέσα από τις δραστηριότητες μας.

Με επίκεντρο την Πρωτογενή Παραγωγή ξεκινήσαμε το σχεδιασμό και εγκατάσταση Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ορθής Καλλιεργητικής Πρακτικής του Πρωτοκόλλου EUREPGAP v2.1 Jan'04 option 2 και καταλήξαμε σήμερα να πιστοποιούμε το Σύστημα παραγωγής των μελών μας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του εθνικού προτύπου ποιότητας Agro 2.1-2.2
Οι παραγωγοί του Α.Σ. 'Ελαιώνας' έχουν εμπεδώσει τις αλλαγές που προωθήσαμε στη φιλοσοφία επιλογής των καλλιεργητικών τους πρακτικών αλλά και απολαμβάνουν κάποια από τα οφέλη εφαρμογής και πιστοποίησης Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας όπως είναι η ισονομία στο ανταγωνιστικό περιβάλλον προώθησης των προϊόντων μας, η εξέλιξη των συστημάτων παραγωγής με ορθολογικότερη διαχείριση των εισροών τους, η αναγνωρίσιμη ποιότητα και ο σεβασμός του περιβάλλοντος.

Για την καλύτερη διαχείριση της παραγωγής μας προσεγγίσαμε ένα από τα πιο σύγχρονα ελαιοτριβεία της περιοχής και με την υποστήριξη μας και αποφασιστικά βήματα σχεδιάστηκε, εφαρμόστηκε και πιστοποιήθηκε Σύστημα Ελέγχου Επικινδυνότητας Κρίσιμων Σημείων Υγιεινής κατά ISO 22000.
Όσο αφορά στο περιβάλλον η μεγάλη ευαισθητοποίηση του Συνεταιρισμού, μας οδήγησε στο σχεδιασμό, εγκατάσταση και πιστοποίηση Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης όλων των δραστηριοτήτων μας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Προτύπου ISO 14001-2004.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τηλ. +302763023390
Fax   +302763029025

info@vatsiko.gr
manager@vatsiko.gr

Ερμού 3Β
Τ.Κ. 24400
Γαργαλιάνοι Μεσσηνία

Newsletter

Facebook